søndag 16. november 2014

Å lage plakat med Scribus

Å lage plakat med Scribus kan være en kreativ og lærerik oppgave for elevene. Her kan de "leke" seg med layout, skrift, bilder, form og farger. Dette er et program som er enkelt å bruke. Det er enkle instruksjoner, og har mange muligheter.

Dette kan f.eks være fin å bruke innenfor norsk-faget når elevene jobber med ordklasser. Da kan en dele elevene inn i grupper, og la hver gruppe lage en plakat om sin ordklasse.

Jeg har lekt meg litt med dette programmet, og har laget meg en plakat om lesing:


Padlet

Padlet er en slags digital oppslagstavle. Her kan en sette inn bilder, tekst og video. En kan velge om en ønsker at folk bare kan være tilskuere eller legge inn kommentarer og synspunkter. Dette tenker jeg kan være et godt hjelpemiddel blant kolleger. Her kan en samle tips og ideer innenfor ulike fag og tema, som en kan bygge videre på.

Dersom du har lyst å lage deg en egen padlet kan du gå inn her

Jeg har laget min egen padlet om ordklassen, substantiv. Du kan se min padlet her


Hentediktat

For å fine litt inspirasjon til et siste blogg-innlegg tok jeg meg en prat men en av mine kollega for å høre om hvordan hun brukte IKT i klassen sin, og da spesielt i norskfaget. 

Hun hadde nettopp gjennomført noe hun kalte "hente-diktat". Det gikk ut på at hun hadde hengt ulike ord og setninger rundt på skolen som elevene skulle gå rundt å finne. Når de hadde funnet et ord, eller setning skulle de gå tilbake på klasserommet å skrive på PC eller smartboard det de hadde sett. Hun pleide å la dem jobbe to og to sammen og legge det opp som en konkurranse mellom parene. De som først fant alle ordene/setningene og som hadde skrevet dem ned vant. 

Denne leken endret hun alt etter hvilket tema de har jobbet med. Det kan være ordklasser, dobbel konsonant, bruk av og/å osv. 

tirsdag 11. november 2014

Å skrive blogg.

Gjennom denne høsten har vi blogget oss gjennom ulike tema. Vi har lest våre medstudenter sine blogger, og kommentert dem. Det har vært en spennende reise, med mange gode innslag og lærerike blogg-innlegg. Responsen på egne innlegg har også fått oss til å reflektere videre.

Dersom en ønsker å benytte seg av blogging i skolen, er det flere ting jeg er litt usikre på. Bloggingen i selg selv har vært spennende, men jeg har også kjent på andre sider. Vi har tidligere snakket om å skrive autentiske tekster, tekster som vi vet at noen andre skal lese. Det er klart at dette kan være en motivasjonsfaktor for enkelte elever, men en må også ta høyde for at dette kan "skremme" noen. Jeg har selv gjennom høsten kjent på lysten til å dele mine tekster i bloggen, men har også kjent på "frykten" for hvordan de samme tekstene ville bli mottatt. Dette tenker jeg er spesielt viktig å tenke på dersom vi sender våre elever ut i blogg-verden.

Ellers tenker jeg at dette er en spennende arbeidsmåte, hvor elevene får mulighet til å utvikle nesten alle sine grunnleggende ferdigheter. Her arbeider de digitalt. Det digitale arbeidet åpner her for lesing og skriving. Her kan elevene bruke fantasien og sine kreative evner.
Alt i alt et spennende verktøy!

Ulik mulighet for bruk av ikt i skolen.

Etter å ha jobbet i skolen i noen år, har jeg gjort meg noen tanker rundt de store forskjellene det er for elevenes mulighet til å få jobbe med ikt i skolen. Hva er årsaken til dette? Skal ikke alle elevene i Norge ha likt skoletilbud uavhengig av hvor de bor i landet. Vi ser jo også at det ligger sentrale styringer for hva elevene skal lære igjennom sine skoleår. LK06 har klare og tydelige mål som skal sørge for at elevene også skal få utviklet sin digitale ferdigheter.

Selv om det stilles krav til at skolene skal gi elevene opplæring i digitale ferdigheter, er det store forskjeller mellom skolene. Ved noen skoler har elevene hver sin ipad som de bruker aktivt i timene og har ansvaret for. Andre skoler greier såvidt å få gjennomført nasjonale prøver på en tilfredsstillende måte pga for dårlig, eller manglende utstyr.

Jeg tenker at lærere på skoler med dårlig ikt-utstyr naturlig nok vil føle på en vegring for å planlegge og gjennomføre undervisningsopplegg hvor det legges opp til bruk av digitale verktøy. Det vil også kunne virke lite motiverende å øke sin kompetanse på dette feltet dersom en ikke har mulighet til å få praktisere det.

Hvorfor er det slik...?

Digital bildefortelling med photostory.



En digital bildefortelling, er en fortelling satt sammen av bilder. Når en har laget eller tatt bilder, kan en ta dem i bruk i et program som bl.a. Photostory.
Dette er et gratis program med en rekke funksjoner. Her kan en

  • importere bilder
  • lage lysbildevisning
  • lage bevegelse
  • lage fortelling
  • legge på musikk
  • redigere bilder
  • rotere bilder
  • panorere
  • zoome
  • lage ditt eget lydspor
  • mye mer
Photostory er et program som støttes av Microsoft. (Dersom en bruker mac, kan en bruke Imovie.) Det er enkelt å bruke, men det kan være lurt å ta noen tips med seg på veien. Bilder tar som kjent stor plass, så det kan være lurt å begrense seg til å bruke 10-20 bilder. Det er også viktig å lagre ofte, slik at arbeidet ikke går tapt underveis. Det er enkelt å flytte bildene til ønsket plassering samt legge tekst og tale. En kan også gå tilbake og endre på bilder og tekst dersom det er ønskelig. 

I skolesammenheng er det en flott opplevelse for elevene å få være med på prosessen fra å lage bilder/fotografere til å sette de sammen med overganger, tekst, musikk og tale til et produkt.



mandag 10. november 2014

GOOGLE DOCS - Skape og skrive i et felles dokument.





Google docs har vært et godt hjelpemiddel for meg selv og flere av mine medstudenter. Det er enkelt å bruke og oversiktlig. Det eneste en er avhengig av, er at de som skal delta må ha en registrert epost-adresse. Når en åpner programmet må en opprette en bruker, eller logge seg på med sin google-konto.

Nederst i høyre hjørnet ser vi en blå sirkel med et kryss. Her trykker vi dersom vi ønsker å opprette et nytt dokument.

Da kan en enten begynne å skrive eller dele dokumentet med flere. Dersom en ønsker å dele dokumentet, trykker en på det blå feltet oppe høyre hvor det står "Share".


Dersom en ikke har navngitt dokumentet enda, vil en få mulighet til det nå. Deretter lagrer en tittelen på dokumentet. 


Deretter får en kommer det opp en fane der vi kan dele dokumentet med andre. Dersom du ønsker å gjøre dette, er du avhengig av å ha vedkommendes epost-adresse. Her kan vi også avgjøre om vi ønsker at vedkommende skal bare kunne lese, kommentere eller delta å skrive i dokumentet.




Når en har delt dokumentet med en eller flere andre, vil de en har delt med motta en epost som sier at du har opprettet et dokument og delt det med dem. 
Da er det bare å skrive!

søndag 2. november 2014

Salaby.no -alle fag på ett sted.







I forbindelse med studiet mitt, har jeg intervjuet flere av mine kollega ved skolen der jeg jobber ang hvilke digitale læremidler de bruker i undervisningen. Ved å oppsummere svarene jeg fikk, satt jeg igjen med Salaby.no. Det var dette læremiddelet alle brukte.

Salaby.no er et digitalt hjelpemiddel som har samlet alle fagene på en plass. Det er inndelt slik at det er tilpasset ulike aldersgrupper. Vi har barnehage,  1.-4.klasse og 5.-7.klasse. Innenfor hver av disse klasseinndelingene finner vi også ulike nivåinndelinger.
                                                    
På Salaby har de også morsmålsider for språkene polsk, somalisk, tamil, tyrkisk, filippinsk, litauisk og tigrinja. Disse sidene er tilpasset 1. til 4. trinn. Disse sidene er ment å være et supplement til morsmålsundervisningentil og med nivå 2 i læreplanen.

Salaby.no er et dynamisk læremiddel som oppdateres fortløpende både på innhold og med pedagogiske verktøy. Det er bygd opp med kompetansemålene fra læreplanen i bunnen, og kan brukes både til undervisning i klasserom på smart-board, individuelt arbeid og stasjonsundervisning på PC.

Salabyredaksjonenen en del av Gyldendal undervisning.




torsdag 9. oktober 2014

Organiseringsverktøy som gjør jobben lettere...

Kjenner du deg igjen i å sitte og hoppe frem og tilbake mellom nettsidene på pc, for plutselig å komme over noe som er interessant? Du lager et bokmerke, eller legger siden i "boksen" favoritter, og tenker at nå er siden tilgjengelig og lett å finne tilbake til...

Joda, jeg har gjort dette og tenkt samme tanken flere ganger, for senere å jobbe på en annen enhet og spekulere på hva det var nettsiden het, og hvor jeg fant den? I dag finnes det flere verktøy som en kan bruke slik at en kan finne igjen ønskende nettsider uavhengig av hvilken enhet en sitter å jobber på. En kan lagre dokumenter og bilder i en "sky", bruke "dropbox" eller en kan benytte organisasjonsverktøyet "Delicious" som jeg ble nysgjerrig på. Dette verktøyet kan være til hjelp når vi skal lete etter digitale resurser, når vi skal organisere det vi finner, samarbeide og dele det vi finner med andre. På en enkel måte oppretter man en konto i Delicious, som for øvrig er gratis. Deretter kan eksempelvis lærere og elever samarbeide på nettet. Ved prosjektarbeid, kan deltakerne bli ening om hvordan de skal tagge nettsider som de synes er gode og ønsker at andre skal få se. Ved å gi de ulike sidene en felles "unik" tag, er det lett å finne sidene som de andre har funnet. For eksempel kan en 5.klasse som jobber med noveller i Norsk, bli enige om at de alle bruker taggen "5bnovelle".
Verktøyet virket veldig enkelt å bruke, og kan også benyttes på Ipad og Iphone.



onsdag 1. oktober 2014

Mamma, i dag kjente jeg at det ble vanskelig...

Jeg har en sønn som er 6 år, og nettopp blitt skolegutt. Han er en kvikk og vitebegjærlig liten kar. Han er en mester med både tall og bokstaver. Tidlig i vår var hans store bekymring at han snart var 6 år og fortsatt ikke kunne lese. Han kunne omtrent alle bokstavene, men hadde ikke knekket koden for å sette sammen lydene. Jeg beroliget ham med at det var slike ting han skulle lære på skolen, så det var ikke noe å tenke på. Men før sommeren var godt i gang, satt vi på kafé hvor han plutselig så litt undrende på meg og sa: -Mamma, hvorfor står det s-t-o-r-m-b-e-r-g, stormberg over den butikken? Det var et stort øyeblikk både for liten og stor.

Skolestarten har gått som en lek. Han gleder seg til hver dag, og læreren beskriver han som en gutt som suger til seg all kunnskap. Han forteller alltid hva de har gjort på skolen, og en dag kommer han hjem og sier: -Mamma, i dag da vi skulle ha om 4-tallet, kjente jeg at det ble vanskelig å konsentrere seg.
Uff uff, tenkte jeg. Nå kom det jeg egentlig hadde fryktet. Min store frykt hadde vært at han kunne for mye,slik at ting ble kjedelig. Kjedsomhet blir fort til uro, og den ellers så aktive lille kroppen kan nok finne på mye sprell dersom han kommer inn i det sporet tenkte jeg. Men etter en god prat ble jeg beroliget med at han ikke hadde bråket eller vært urolig, men bare hadde kjent at det ble vanskelig å konsentrere seg.

Ofte når vi snakker om tilrettelagt undervisning, er det ofte de faglig svake elevene vi har i tankene. Etter min praksis i skolene har jeg også sett svært faglig sterke elever ende opp som "urokråker" i klassen pga mangel på utfordringer. Å konsentrere seg blir fort vanskelig både når ting blir for vanskelig og for lett. Her er det viktig å tolke signalene og gi elevene utfordringer som er tilpasset deres faglige ståsted. Dette kan være vanskelig å gjennomføre, men jeg tenker at bruk av IKT kan være en fin avveksling for hele klassen. Det bryter opp det vanlige mønsteret som elevene ofte er vant til, samt at slike verktøy ofte åpner for en større differensiering enn det lærebøkene gjør.

I denne forbindelse begynte jeg å undersøke om der fantes noen gode apper for læring som kunne lastes ned til ipad. Norsk pedagogisk dataforening har laget en oversikt over apper de mener fungerer bra. Med tanke på lese og skriveopplæring testet jeg ut en app som heter skoleskrift2. En helt grei app, som er fin for barn til å lære seg å skrive og høre hvordan bokstavlyder og ord uttales. Er enig med omtalen av denne appen, som sier at talesyntesen kunne vært bedre.







tirsdag 30. september 2014

Soløyvannet



I første samlingsuke hadde vi en flott tur til Soløyvannet. Været var fantastisk og vi var omgitt av flott natur. Vi hadde med oss fotoapparat og fikk i oppgave å fotografere underveis, slik at vi hadde materiale til å lage et blogginnlegg.


Å få en slik oppgave forandret turen litt. Jeg følte at jeg skjerpet sansene mine. Jeg ville fange øyeblikk i et fotografi, men også kjenne på stemningen, luktene og lytte til lydene. Ofte tror en at en skal kjenne igjen stemningen som en følte da en tok et bilde, men ofte gjenspeiler ikke fotografiet alt en håpet på. Det er en kunst å fange øyeblikk og formidle det videre. Gjennom sammensatte tekster kan vi både benytte bilder, tekst og lyd til å formidle det vi ønsker. Bildet kan være til støtte for tekstens innhold, eller kan teksten være en forklaring til bildet. VI kan også legge musikk til slik at vi virkelig kan skape den stemningen vi er ute etter.


I dette tilfellet synes jeg stemningen i bildet endret seg med å redigere det til sort/hvitt. 

fredag 29. august 2014

Siste studieår.


Da var man inne i siste studieår ved lærerutdanningen. Mine fagvalg for dette året er utvikling og læringsarbeid, norsk2 samt IKT og læring ved høgskolen i Nesna. Det ser allerede ut som at dette blir et spennende år der lærdom fra tidligere år knyttes sammen med ny kunnskap. Bruk av digitale verktøy i undervisning er for min del en "ny" og spennende metode. Da vår oppgave som fremtidige lærere er å undervise den "digitale generasjon", ser jeg på det som viktig å ha med meg en viss kunnskap om dette feltet ut i dagens skole. Det handler om å møte elevene der de er, og fange deres interesse. Jeg har tro på at en variert undervisning, der elevene får bruke ulike typer "verktøy" i sitt arbeide vil oppleves motiverende og skape en økt lærelyst blant elevene. .
Denne bloggen vil i hovedsak omhandle hvordan IKT kan knyttes til norskfaget.



I